Bevallen

Wilt u weten of u nog iets nodig heeft voor de bevalling?

Op de kraamlijst ziet u wat u precies nodig heeft. U krijgt deze lijst van uw kraamzorgbureau. Of kijk op de website De Verloskundige.

Mist u nog iets dat op de kraamlijst staat? Misschien krijgt u een kraampakket van uw zorgverzekeraar. Vraag ernaar bij uw verzekeraar.

De Verloskundige - checklist bevalling

Bevalt u thuis of in een kraamhotel?

U krijgt dan hulp van uw verloskundige en soms ook van de kraamverzorgende. Na de thuisbevalling blijft de kraamverzorgende nog een paar uur om moeder en kind te helpen. Bespreek voor de bevalling met uw verloskundige waar u rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat u weet in welk geval u moet bellen.

Toon op kaart (2)
x
Toon op kaart (1)
x

Verloskundigenpraktijk Midden-Groningen

Verloskundigenpraktijk Midden-Groningen biedt begeleiding voor, tijdens en na de zwangerschap. Het werkgebied omvat alle dorpen van de gemeente Midden-Groningen.

Dagelijks spreekuur in Hoogezand en tweewekelijks in Harkstede.

Hoofdstraat
18
9601 EH
Hoogezand
Toon op kaart (1)
x

Neeltje Verloskundigenpraktijk

Kleinschalige verloskundigenpraktijk in Veendam.

Somerlustweg
18
9645 CA
Veendam
Bevalt u in het ziekenhuis?

Veel ziekenhuizen geven voorlichtingsdagen of voorlichtingsavonden over bevallen in het ziekenhuis. Als u in het ziekenhuis bevalt, helpt de verloskundige of een gynaecoloog bij de bevalling. Vaak kunt u al dezelfde dag naar huis. Vervoer regelt u zelf. Vergeet het autozitje voor uw baby niet mee naar het ziekenhuis te nemen.

Toon op kaart (3)
x
Toon op kaart (1)
x

Martini Ziekenhuis

Van Swietenplein
1
9728 NT
Groningen
Toon op kaart (1)
x

Treant Zorggroep - ziekenhuislocatie Refaja

Boerhaavestraat
1
9501 HE
Stadskanaal
Toon op kaart (1)
x

UMCG - Universitair Medisch Centrum Groningen

Hanzeplein
1
9713 GZ
Groningen
Bevalt u met een keizersnede?

Voor een keizersnede moet u naar het ziekenhuis. Na de bevalling blijft u met uw kind nog een paar dagen in het ziekenhuis.

Na de keizersnede controleert de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk, polsslag, het bloedverlies en de hoeveelheid urine. De eerste dagen voelt u zich slap en duizelig bij het opstaan. Dat wordt langzaam minder. Na 1 of 2 dagen beginnen de darmen weer te werken. De buik is dan vaak nog opgezet en u kunt last van kramp hebben. Kort na de keizersnede doet de wond nog pijn. Hier kunt u pijnstillers tegen krijgen.

Na de operatie heeft u een litteken op uw buik. Meestal maakt de gynaecoloog een 'bikinisnede' vlak boven uw schaambeen. Dit is een horizontale snede van 10 tot 15 centimeter. De arts probeert de snede zo onzichtbaar mogelijk te zetten. Het litteken kan na een tijd wat gaan jeuken. Dat is een teken dat de wond geneest. Na 6 weken moet de wond volledig genezen zijn. Na 6 maanden is het litteken meestal glad en nauwelijks zichtbaar. Het gebied rond het litteken kan nog een halfjaar tot een jaar vreemd aanvoelen, omdat bij een bikinisnede de zenuwen in de buikhuid zijn doorgesneden.

Het ligt aan de gezondheid van moeder en kind wanneer u weer naar huis mag. Herstel na een keizersnede duurt vaak wat langer dan na een bevalling via de vagina. U zult veel moeten rusten. De eerste 6 weken mag u nog niet zwaar tillen, maar beetje bij beetje kunt u meer ondernemen.